De Alchemist Paulo Coelho boekreview en samenvatting

Boekrecensie de Alchemist. In dit artikel lees je alles over het Paulo Coelho boek de Alchemist, het verhaal van de herdersjongen Santiago, je leest de recensie en de samenvatting van deze literaire klassieker. 

Tags/labels: RobsBesteBoeken, RobsBoekreview

Paulo Coelho

De Braziliaanse schrijver Paulo Coelho is geboren in 1947 in Rio de Janeiro. Deze gesjeesde rechtenstudent had veel meer oog voor schrijven dan rechten. Hij verslint jarenlang boeken over magie en het occulte. Na een visioen bekeert hij zich in in de jaren zeventig tot het katholicisme. Hij onderneemt een pelgrimsroute naar Santiago de Compostela en schrijft over deze ervaring in 1987 zijn eerste boek: De pelgrimstocht naar Santiago (Dagboek van een magiër).

b7751f15865c8d008c149f92d6d08d77_medium.

Het volgende boek, de Alchemist, schreef hij in slechts twee weken tijd, naar eigen zeggen: “omdat het al geschreven stond in mijn ziel”. Dit boek betekende zijn internationale doorbraak en maakte hem een van meest gelezen schrijvers ter wereld. Grappig om te weten: Paulo Coelho wacht steeds tot hij een witte veer vindt, eer hij aan een nieuw boek begint. 

Het boek De Alchemist 

De Alchemist is een magische fabel die in 1988 in Brazilië uitgebracht, in de Portugese taal, als “O Alquimista”. De Alchemist verscheen in 1994 in het Nederlands en is inmiddels in 67 talen vertaald. Het boek stond in 74 landen op de nummer één positie van meest verkochte boeken, is méér dan 150 miljoen keer verkocht en heeft de schrijver meer dan 115 internationale prijzen opgeleverd(!). 

Overigens bestond de eerste druk uit slechts 900 boeken en dacht de uitgever dat het nooit een succes zou worden. Let wel dit boek stond later ruim 300 weken in de The New York Times Best Seller lijst.

Boekreview de Alchemist 

De Alchemist is een een allegorisch verhaal met als centraal thema het feit dat als je echt iets wilt, dat dan het hele heelal samenspant om het mogelijk te maken voor je. Je moet alleen de tekenen (leren) zien en dat betekent je ziel volledig openstellen voor het magische. De centrale figuur van het boek, Santiago, moet alles opgeven en raakt verschillende malen al zijn bezittingen kwijt, maar moeten blijven geloven in zijn persoonlijke legende. 

Het boek heeft iets ontroerends, iets wat mensen raakt en dat verklaart ook meteen het succes. Iedereen wil dat het goed gaat en goed komt met deze eenvoudige herder Santiago. Je wordt als het ware meegesleept in zijn reis die aanvankelijk hopeloos lijkt. Iedereen hoopt natuurlijk ook altijd dat het leven zin heeft, dat er zo iets als lotsbestemming is. Iedereen vindt wel iets in dit boek en elke keer als je het boek leest, ontdek je weer nieuwe dingen. Door de fijne manier van vertellen door Coelho wordt je het verhaal gewoon ingezogen en je leest het waarschijnlijk in één keer uit. 

Samenvatting de Alchemist

De Alchemist is het allegorisch verhaal van de Andalusische herder Santiago en zijn reis naar Egypte op zoek naar een schat. Na een terugkerende droom legt een oude zigeuneres Santiago uit, dat de droom betekent dat er een schat op hem wacht bij de piramiden in Egypte. Hij ontmoet even later de geheimzinnige koning Melchizedek die hem vertelt dat hij eerst zijn schapen moet verkopen. Hij verteld Santiago dat hij zijn persoonlijke legende moet volgen.

Onderweg in Afrika raakt hij al op de eerste dag zijn geld kwijt, waardoor hij moet gaan werken bij een kristalverkoper. Als hij voldoende geld heeft, vertrekt hij met een woestijnkaravaan naar Egypte. Tengevolge van stammenoorlogen moet hij langere tijd in een oase blijven, waar hij de Arabische schoonheid Fatima ontmoet en een echte Alchemist. Met de laatste vertrekt hij uiteindelijk naar Egypte en vindt zijn onverwacht schat waarna hij weer terug kan naar  zijn geliefde Fatima en daarna Spanje.

f2176641c96495a88afd387bba22e48a_medium.

En als je iets wilt, dan spant het hele universum samen om ervoor te zorgen dat je je droom verwezenlijkt.

De Alchemist

De Alchemist

Een boek dat je vaker dan één keer zult lezen.

50

1 Reacties

Ptries

Thursday, February 21, 2019 Reply

Klopt, ik heb hem vaker dan één keer gelezen en dat gaat meer dan waarschijnlijk nog een keer gebeuren. Hij leest lekker weg, naar mijn mening soms wel te Godsdienstig beschreven doch ik kan dat prima plaatsen voor mezelf. X