Dean Koontz - Gegrepen

Molly kan niet slapen door de regen. Als ze naar buiten kijkt blijkt dat de regen lichtgevend is. Dat is slechts het begin van een aantal vreemde gebeurtenissen die over de hele wereld plaatsvinden.

 

Gegevens van het boek

  • ISBN: 978-90-210-094
  • Uitgeverij: Poema Pockets
  • Genre: Thriller, Sci-fi
  • Publicatiejaar: 2004
  • Aantal pagina’s: 350

 

Over Dean Koontz

Dean Koontz is een Amerikaanse bestsellerauteur. Zijn werk is in veel talen vertaald. Veel van zijn boeken zijn in de New York Times Bestseller lijst terecht gekomen. Vaak wordt Koontz in één adem genoemd met Stephen King, omdat beide auteurs hebben bewezen echte meesters te zijn van het spannende boek. Dean Koontz heeft een vrouw en een hond.
 

Over Gegrepen

Molly ontdekt dat de regen ’s nachts wel heel bijzonder is. De regen lijkt namelijk een beetje licht te geven. Als ze wil gaan kijken wat er aan de hand is, ziet ze een grote roedel coyotes voor de voordeur zitten. Ook ontdekt ze dat de regen anders ruikt dan normaal. Als ook haar man wakker wordt besluiten ze het nieuws te bekijken. Overal in de wereld zijn meldingen gekomen van extreem weer. Ook wordt er geroepen dat ‘zij’ gekomen zijn. Wie zijn zij? Wat is er aan de hand? Molly en haar man besluiten dat ze niet meer veilig zijn in hun eigen huis. Ze gaan op weg naar de stad. Maar of ze daar zo veilig zijn…
 

Fragment uit het boek

Ze deed de deur open. De coyotes vielen haar niet aan en gromden ook niet, ondanks hun aantal. Ze trokken niet hun lippen op. Stomverbaasd over hun gedrag en haar eigen reactie stapte Molly over de drempel de veranda op. Als makke honden maakten de coyotes plaats voor haar en ze leken blij te zijn met haar gezelschap.
Ondanks haar verbazing bleef ze toch voorzichtig en sloeg haar armen over elkaar. Maar eigenlijk had ze het gevoel dat de als ze haar hand naar de beesten zou uitsteken, ze er alleen aan zouden snuffelen en likken.
De coyotes verdeelden nerveus hun aandacht tussen Molly en het omringende bos. Hun snelle en lichte gehijg duidde niet op vermoeidheid na een lange ren, maar op acute vrees.
 

Schrijfstijl

Dean Koontz heeft het hele boek vanuit Molly’s oogpunt beschreven. Zijn schrijfstijl is erg prettig en hij weet dingen goed te omschrijven. De situaties komen realistisch over en de karakters zijn erg levendig. Ze maken niet alleen dingen mee, maar hebben ook een duidelijk verleden en lijken hierdoor net echt. De spanning wordt op een goede manier opgebouwd.
 

Mijn mening

Dit is het tweede boek wat ik van Dean Koontz heb gelezen en het is me erg bevallen. Het boek is erg spannend en leest – ondanks zijn dikte – als een trein. Je blijft je tijdens het lezen afvragen wat er aan de hand is. De omschrijvingen van de situaties zijn ook heel erg goed, evenals de dialogen. Het einde vond ik persoonlijk wat minder. Het was niet echt wat ik van het boek had verwacht. Toch was het zeker geen anti-climax. Ook leuk is overigens dat Koontz erg veel verwijzingen heeft gemaakt naar bekende films en boeken in het sci-fi genre. Dit wordt voornamelijk gebruikt om te verklaren wat er aan de hand is. Een prima boek, met veel spanning, dat je echt pas los kan laten als het uit is.

110