Het smelt (Boek Recensie)

Gegevens

Titel: Het Smelt

Auteur: Lize Spit

Uitgeverij: Das Mag

        ​lize-spit-het-smelt.jpg

Het Smelt is een ervaring die onbeschrijfelijk is. Het boek dat maar liefst vierhonderdachtenzeventig bladzijden telt is een ongelofelijk sterk debuut met een al even sterke schrijfstijl en creatief verhaal.

 

Recensie

Ik had van vele mensen gehoord dat Het Smelt een prachtig boek was met een gruwelijk, maar origineel verhaal. Aangezien het het eerste boek is van Lize Spit en ze al direct zo bekend is geworden kon dat natuurlijk ook niet anders. Dat het verhaal zich in mijn leefomgeving afspeelt heeft mij al helemaal overhaald het boek te lezen. Ik had hoge verwachtingen vanwege de vele goede reacties, ook al wist ik niet eens waarover het boek ging. Wat me vrijwel meteen opviel, was dat het boek was opgebouwd uit drie verschillende perspectieven, elk verteld vanuit het standpunt van hetzelfde personage. Hierdoor moest je wel aandachtig lezen aangezien tussen twee perspectieven maar een paar jaren zitten en sommige gebeurtenissen al wel of juist nog niet hebben plaatsgevonden. Ook het gevarieerde taalgebruik zorgt ervoor dat je soms enkele zinnen moet herlezen.

      xLize-Spit-voor-DAS-MAG%C2%A9Keke-KeukelLize Spit

Toch, tegen mijn eerste indruk in, las ik het boek vrij snel uit. De vele pagina’s die Het Smelt telt verslond ik in een week. Doordat ik steeds wou weten wat er volgde, las ik makkelijk honderd of meer bladzijden in een keer. De spanning werd opgedreven door middel van die drie perspectieven. Ze werden in dezelfde volgorde herhaaldelijk geschreven. Een spannend einde aan elk hoofdstuk zorgde voor een drang om verder te lezen. Je moest echter nog twee andere hoofdstukken van de overige perspectieven lezen om te weten te komen hoe het verder ging. Het gevolg hiervan is dan weer dat ik lang en aan één stuk door las.

De verhaallijn zelf vond ik zeer sterk. Voor mensen met een rijke fantasie heb ik veel respect. Het is soms gruwelijk en af en toe misschien iets te gruwelijk. Het gaat dan vooral om seksuele mishandelingen. Ik ken weinig boeken die zo beschrijvend geschreven zijn en zo hard gefixeerd zijn op de gruwel die er in voorkomt, dus zou je het ook origineel kunnen noemen in plaats val gruwelijk. Ergens was ik opgelucht toen ik het boek had uitgelezen. Ik bewonderde de auteur dat ze zoveel lef had hierover te schrijven. Ik wist immers ook dat het voor haar niet evident geweest moet zijn zoiets op papier de schrijven. Ik was blij omdat dat, wat veel mensen taboe vinden, ter sprake was gekomen in een boek dat veel mensen gaat bereiken. Het zijn tenslotte alledaagse dingen die over heel de wereld gebeuren, weliswaar ver van ons bedje maar toch. Bovenop dit alles heb je dan ook nog het raadsel dat onoplosbaar lijkt, het verhaal dat geen verhaal lijkt te worden, tot plots de oplossing van het raadsel bekend is en alles op zijn plaats val. Het raadsel is de rode draad doorheen het verhaal, hierop steunt of valt alles.

Het Smelt is een prachtig verhaal voor mensen die niet bang zijn van een beetje gruwel en mishandeling. De spanning is te snijden door een doordachte, unieke en slimme opbouw. Als je iemand bent die regelmatig leest is dit toch een bestseller die zeker niet mag ontbreken in jouw lijst van gelezen boeken.

82

6 Reacties

Lander_Aelbrecht

Thursday, February 21, 2019 Reply

Bedankt!

Candice

Thursday, February 21, 2019 Reply

Ben geen boekenlezeres, maar een goede recensie.

Lander_Aelbrecht

Thursday, February 21, 2019 Reply

Ja, zeker een aanrader!

Edwin Bruinooge

Thursday, February 21, 2019 Reply

Grappig! Het boek ligt op mijn nachtkastje, maar ik moet eerst nog een ander boek uitlezen. Ik heb veel goede dingen over dit boek gehoord. Nu komt jouw recensie er ook nog eens bij. ☺

Lander_Aelbrecht

Thursday, February 21, 2019 Reply

Zeker doen!

Zevenblad

Thursday, February 21, 2019 Reply

Ik zal het boek toch eens kopen en lezen - al was het maar om te testen of ik nog wel ergens van kan gruwelen. Een uitdagende recensie!