Honderd jaar eenzaamheid Gabriel Garcia Marquez boekreview en samenvatting

Boekverslag Honderd jaar eenzaamheid. In dit artikel lees je alles over het, door de Colombiaanse Nobelprijswinnaar Gabriel Garcia Marquez geschreven, boek “Honderd jaar eenzaamheid”, de fantastische familiekroniek over het geslacht Buendía waarvan stichter en amateur-alchemist José Arcadio, onder andere bewijst dat de wereld rond is. Je leest de recensie en de samenvatting van deze literaire klassieker. 

Tags/labels: RobsBesteBoeken, RobsBoekreview

Gabriel Garcia Marquez

De Colombiaanse schrijver Gabriel Garcia Marquez werd op 6 maart 1927 in Aracataca geboren. Na een mislukte rechtenstudie aan de Universidad Nacional de Bogotá besloot hij, na het lezen van Franz Kafka’s novelle “De gedaanteverwisseling”, dat hij schrijver zou worden. Na een journalistieke carrière ging hij literaire werken schrijven waarin hij zich bewees als magistraal verteller. In 1967 publiceerde hij Honderd jaar eenzaamheid, een boek  dat hem hem in één klap wereldberoemd maakte.

In 1982 ontving Gabriel Garcia Marquez de Nobelprijs voor Literatuur voor zijn romans en korte verhalen, waarin het fantastische en het realistische zijn gecombineerd in een uitgebreid gecomponeerde verbeeldingswereld, welke het leven en de conflicten van een continent weerspiegelt.

Openingszin Honderd jaar eenzaamheid

De openingszin van het boek Honderd jaar eenzaamheid is de meest beroemde openingszin van een boek ooit:

Vele jaren later, staande voor het vuurpeloton, moest kolonel Aureliano Buendía terugdenken aan die lang vervlogen middag, toen zijn vader hem meenam om kennis te maken met het ijs.

Het boek Honderd jaar eenzaamheid 

Honderd jaar eenzaamheid is een familiekroniek die in 1967 in Buenos Aires als , als “Cien años de soledad” werd uitgebracht, in een initiële oplage van achtduizend exemplaren. In 1972 verscheen de Nederlandse vertaling met de titel “Honderd jaar eenzaamheid” door Kees van den Broek bij uitgever Meulenhoff.  Het boek is in 37 talen vertaald en inmiddels zijn er al meer dan dertig(!) miljoen exemplaren van verkocht.

Het was onvermijdelijk: de geur van bittere amandelen deed hem altijd denken aan het lot van gedwarsboomde liefde.

Boekreview Honderd jaar eenzaamheid 

Honderd jaar eenzaamheid bestaat uit twintig titelloze hoofdstukken. Het is een familiekroniek over zeven generaties van de familie Buendía, die zich afspeelt in de fictieve nederzetting Macondo waar een groepje mensen een nieuwe nederzetting sticht, ver van de bewoonde wereld. Een van de stichters van Macondo is José Arcadio Buendía wiens familie de centrale rol speelt in het verhaal. Veel van de personages zijn gebaseerd op het dorp Aracataca waar Marquez als kind bij zijn grootouders leefde en het verhaal heeft zijn wortels in de familiegeschiedenis van de schrijver.

Honderd jaar eenzaamheid is een verhaal waarin de geschiedenis zich telkens herhaalt zonder enige vooruitgang of verbetering. Terugkerende thema’s in het boek zijn magie, incest, eenzaamheid en de onoverkomelijkheid van het noodlot. Door het vooruit en achteruit springen in de tijd en de verschillende personages met dezelfde namen en eigenschappen moet de lezer goed bij de les blijven tijdens het lezen.

Het is onmogelijk om Honderd jaar eenzaamheid te lezen zonder een voortdurende glimlach op je gezicht. Het absurdistische verhaal en het bloemrijke, poëtische taalgebruik van Marquez zijn uniek. De groteske vergroting van dramatische gebeurtenissen vormen en perfect huwelijk tussen humor en tragiek. Marquez is de meester van de hyperbool. Ik heb Honderd jaar eenzaamheid al vijf keer gelezen, drie keer in het Nederlands en twee keer in het Spaans, en toch blijf ik telkens weer nieuwe facetten ontdekken. Dit absolute meesterwerk zou iedereen moeten lezen.

Samenvatting Honderd jaar eenzaamheid

José Arcadio Buendía trouwt, zonder toestemming van zijn familie, met zijn nicht Úrsula. Samen met een groepje vrienden gaan ze op zoek naar een plek bij de zee om een stad te stichten, maar na een droom van José Arcadio Buendía geven ze de zoektocht op en stichten de nederzetting Macondo. Hier hebben de inwoners geen contact hebben met de buitenwereld, afgezien van een groep zigeuners die af en toe het stadje komen bezoeken en de inwoners allerlei ‘magische’ voorwerpen tonen zoals vergrootglazen en magneten.

Macondo is vanaf het eerste moment verdoemd. Na jaren van afzondering komt de stad in aanraking met de buitenwereld en kolonel Aureliano Buendía voert en verliest 32 burgeroorlogen tegen de conservatieven. Na vele jaren sluit hij vrede en slijt zijn laatste dagen gedesillusioneerd met het smeden van kleine gouden visjes.

Als de trein uiteindelijk wordt doorgetrokken tot Macondo, bereikt nieuwe technologie het dorp en nieuwe inwoners. Een Amerikaans bedrijf legt bananenplantages aan buiten het dorp met een leger aan werknemers. Na een staking van de plantagearbeiders volgt een slachting door de regering met José Arcadio Segundo als enige overlevende.

Naarmate het verhaal vordert raakt Macondo in verval met nog slechts enkele Buendías als bewoners. Amaranta Úrsula en haar neef Aureliano trouwen en krijgen een kind met een varkensstaart. Het kind wordt opgegeten door mieren en uiteindelijk zorgt een orkaan ervoor dat alle sporen van Macondo's bestaan worden uitgewist.

Honderd jaar eenzaamheid

Een boek dat je vaker dan één keer zult lezen.

42

7 Reacties

Yneke

Thursday, February 21, 2019 Reply

Interessant boek lijkt mij, mooie recensie

Rob

Thursday, February 21, 2019 Reply

Ieder zijn meug... ;-)

Zevenblad

Thursday, February 21, 2019 Reply

Ik heb het gelezen, lang geleden. Ik vond het afschuwelijk en heb nooit begrepen waarom het zo'n hype geworden is. Geef mij dan maar John Steinbeck of Ernest Hemingway.

Oxalis

Thursday, February 21, 2019 Reply

Jaren en jaren geleden heb ik het gelezen. Ondanks de ontegenzeggelijke humor vond ik het toch ook een somber boek: al die inspanningen, terwijl er niets van zal resteren. Kortom, het leven als futiliteit en het noodlot als vlakgom.

Asmay

Thursday, February 21, 2019 Reply

Wat leuk dat je zoveel plezier en inspiratie uit dit boek hebt gehaald. Iedereen heeft daar zo zijn of haar eigen voorkeur bij. Dit boek ken ik niet, maar ik heb van de schrijver ooit wel 'Herfst van een patriarch' gelezen, hoewel ik me er nog weinig van kan herinneren. Misschien moet ik die nog maar eens ter hand nemen.

Bronco

Thursday, February 21, 2019 Reply

zo heb ik heel veel plezier aan de boeken van jozef rulof. misschien ook wat voor jou?

Appelpit

Thursday, February 21, 2019 Reply

Goed idee. Díe kan ik volgende week meenemen als ik op vakantie ga. Lang geleden gelezen en ik ben benieuwd of ik het bij herlezen nog steeds zo mooi vind.