Recensie van het boek: Chinese meisjes - Ingrid Aanen

                                        Van dezelfde auteur:   Anna, journalist
                                                                        De Roemeense connectie

5b5c317f1b35a90512a44b7b1271cbd6_medium.

Chinese meisjes is alweer het derde boek van Ingrid Aanen en met dit boek bewijst ze maar weer eens dat ze heel wat in haar mars heeft en dat we in de toekomst echt nog wel meer van haar gaan horen.  

De achterflaptekst

Twee Chinese meisjes, Huan en Li-Ming. Huan is opgegroeid op het platteland in China. Huans vader is wanhopig door de financiële wurggreep waar de familie in verkeert. Hij verkoopt zijn dochter aan een handelaar die haar een gouden toekomst voorspelt. Huan vertrekt met een paar andere vrouwen naar het verre Nederland. Haar nieuwe baas Pasha lijkt in eerste instantie met hen begaan.

Li-Ming is als klein kind geadopteerd door Nederlandse ouders. De relatie met haar adoptiemoeder is echter verre van optimaal. Door een dramatische gebeurtenis in het gezin loopt ze van huis weg. Wat gebeurt er met beide meisjes?
Wat wil de agressieve nachtclubeigenaar Berat van ze? Zullen ze in staat zijn elkaar te helpen? Een spannend verhaal over bedrog, verleiding, misdaad en vriendschap.

5bee6b2405d36d3632de0c85a2dc4e22_medium.

De cover

Dat Ingrid zelf verantwoordelijk is voor de prachtige foto op de cover zag ik in een oogopslag. Ik ben immers bekent met haar liefde voor de natuur en haar passie voor het vastleggen van de veelal veelzeggende en schitterende plaatjes die ze daarvan weet te maken. Iets wat haar ditmaal ook weer is gelukt.

Het is een goedgekozen foto, die prima aansluit bij het verhaal. Er straalt een zekere rust en geheimzinnigheid vanaf die in het verhaal terug te vinden is en wat het boek compleet maakt.

De portretfoto op de achterzijde van het boek is afkomstig van Carla de Graaf en geeft een gezicht bij de auteur. Iets wat door velen als zeer prettig wordt ervaren.

 

d3fa1d1e1423cfaf5f0b1d05c5de611f_medium.

Het verhaal

Chinese meisjes is, zoals al op de achterflap vertelt wordt, een spannend verhaal over bedrog, verleiding, misdaad en vriendschap. Een verhaal waar een hoog realiteitsgehalte aan vast zit, zonder dat er onnodig drama domineert.

Het verhaal wordt vanuit verschillende perspectieven belicht, waardoor er een eenheid ontstaat, die het verhaal compleet maken en je gelijktijdig ook een goed beeld geven achter dergelijk problematiek.

Ingrid bouwt het verhaal goed op en last ruimte in om de nodige achtergrondinformatie, die van essentieel belang is voor het verhaal, een plaats te geven. Dit doseert ze evenwichtig. Hierdoor blijft de spanning aanwezig en wil je, als lezer, verder lezen, om te weten hoe het afloopt met de meisjes.

Er staat geen woord te veel in en kalm werkt ze naar een eind toe. Een feelgood eind, waarmee ze me toch nog heeft weten te verrassen. Een perfect einde eigenlijk.

 

Over de auteur

Als geboren Rotterdamse is Ingrid Aanen, na een intensieve carrière bij een internationaal bedrijf, vanuit de drukke Randstad naar het groene en gastvrije Brabant verhuisd.  Daar is ze haar hart gaan volgen en kregen haar columns, kort verhalen en gedichten een plek op het internet. Inmiddels heeft ze alweer drie boeken op haar naam staan. Daarnaast  houdt ze consequent haar eigen website  www.ingridaanen.nl bij. Het loont overigens zeker de moeite om eens een bezoekje aan deze website te brengen.

Ik ben bekent met het werk van Ingrid en heb haar de eerste, soms voorzichtige stapjes zien maken bij het grote publiek en wat ik persoonlijk geweldig vind is de variatie die ze weet te leggen in haar werk. Daarmee bewijst ze dat ze een groot podium verdient en ik ben ervan overtuigt dat ze zich staande weet te houden op dat podium. Aan haar passie, gedrevenheid en talent ligt het in elk geval niet.

c07b53faec15a23bc110486bf6ccc109_medium.

 

Mijn mening

Chinese meisjes is een absolute aanrader. Het boek staat garant voor een gedoseerd, uitgelicht probleem van mensenhandel en duistere nachtclubs, dat veel breder is dan men aanvankelijk aanneemt of waar men mee bezig wil zijn.

Het is een genre waar ik me sowieso al voor weet te interesseren en ik ben niet teleurgesteld in de manier waarop zij het vorm gegeven heeft. Sterker nog, ondanks haar verrassende feelgood einde, baalde ik ervan dat ik het los moest laten.

Met overzichtelijke hoofdstukken, een behapbaar lettertype en de omschakeling van personages behoort Chinese meisjes tot een uitgave waar veel aandacht aan is besteedt en wat je eigenlijk gelezen moet hebben. Zeker als je een goed beeld wilt krijgen van dit actuele thema.

Verdere informatie

Titel:                    Chinese meisjes
Auteur:                 Ingrid Aanen
Foto cover:            Ingrid Aanen
Druk:                   Pumbo.nl
ISBN:                   978-94-92475-89-3
Aantal pagina’s:    186
 

Bestel hier hiet boek het boek van Ingrid Aanen 

79

11 Reacties

Chrisrik

Thursday, February 21, 2019 Reply

Je verdient deze mooie recensie Ingrid

Ingrid

Thursday, February 21, 2019 Reply

Dank je wel Chris!

Yrsa

Thursday, February 21, 2019 Reply

Dank je wel voor je reactie en compliment. Zal Ingrid blij mee zijn!

Chrisrik

Thursday, February 21, 2019 Reply

héél mooie recensie, Yrsa Ik heb de vervolgartikelen gelezen en ik was helemaal in de ban van het verhaal. Dikke pluim voor Ingrid

Yrsa

Thursday, February 21, 2019 Reply

Dank je wel voor je reactie, Yn.

Ingrid

Thursday, February 21, 2019 Reply

Dank je wel Yneke!

Yneke

Thursday, February 21, 2019 Reply

Prachtig artikel en Ingrid verdiend dit helemaal!

Yrsa

Thursday, February 21, 2019 Reply

Dat heb je toch echt aan jezelf te danken :) Het is absoluut de moeite waard om te lezen!

Ingrid

Thursday, February 21, 2019 Reply

Wow Yrsa, wat een fijne recensie! Zit hier met een blozend hoofd en een glimlach van oor tot oor. Recensies zijn zo belangrijk om meer geïnteresseerde mensen te bereiken, ik ben hier echt heel erg blij mee. Dank je wel!

Ingrid

Thursday, February 21, 2019 Reply

Dank je wel Daniel!

San Daniel

Thursday, February 21, 2019 Reply

Een fraaie recensie.. één waar ik helemaal achter kan staan