Recensie young adult: Ik ben Malala (jongereneditie)

 

 

 

                              

 

Auteur:

Malala Yousafzai en Patricia McCormick

 

Uitgeverij:

Kosmos

 

Achterflap:

 

Bespreking:

Het boek vertelt het waargebeurde verhaal van het meisje Malala. Ze neemt ons mee in haar jonge leventje in Pakistan, bij haar lieve ouders en broertjes. We leren een meisje kennen dat haar omgeving ziet veranderen van een vrije maatschappij, waar kinderen buiten spelen, vrouwen naar de markt gaan, muziek en film heel normaal zijn tot een maatschapppij waarin de vrouw volledig uit het straatbeeld verdwijnt, alle westerse spullen vernietigd moeten worden, geen plezier meer gemaakt mag worden en iedereen op de tippen van zijn tenen loopt om buiten schot te blijven bij de Taliban.

Malala gaat een strijd aan voor onderwijs voor kinderen en dan in het bijzonder meisjes. Ze wordt gesteund door haar familie. Ook haar vader gaat de strijd aan tegen de beperkingen die de Taliban oplegt. Een strijd die nog lang niet gewonnen is.

Het verhaal neemt je mee naar de tijd van de strijd in Afghanistan tegen de Taliban. De mensen net over de grens in Pakistan voelen zich op die moment nog niet bedreigt. Maar na de grote aardbeving komt daar verandering in. De extremisten weten de ongeletterde bevolking te overtuigen van het feit dat de aardbeving een straf van Allah is, omdat ze niet volgens de letter van de Koran en volgens de Sharia leven. Hun handelsmerk is angst verspreidenom zo de controle en de macht te krijgen.

Mooi en tegelijk ontroerend hoe zo een jong meisje, een kind nog eigenlijk, zo krachtig is en geen angst toelaat, zodat ze haar droom kan verwezenlijken, gesteund door haar familie. Een verhaal dat kracht en hoop kan bieden aan jongeren die dromen van een mooie, vredevolle toekomst.

 

Leeftijd:

Vanaf een jaar of 13.

 

Meer info:

Meer info

50

6 Reacties

Seraphina

Saturday, February 23, 2019 Reply

Ja, het zou mooi zijn mocht haar boodschap gericht zijn op onderwijs voor ieder kind en dan ook nog gelijk onderwijs. Onderwijs is de weg naar een betere wereld omdat het kinderen laat opgroeien tot kritische volwassenen (enfin niet iedereen, maar toch een groot deel). Kritische volwassenen pikken niet alles wat hen wordt voorgekauwd en denken zelf na.

TrainHard

Saturday, February 23, 2019 Reply

De wereld heeft der boodschap wel gehoord ... maar ga jij je druk maken om school als er elke dag mensen sterven om je heen ? Same shit in Iran nu .... alle mensen zijn nu nog blij, en ik hoop dat dit zo blijft. Duidelijk is natuurlijk dat dit alleen maar is om de zaak van John Mcain weg te wassen, die heeft door deze crisis te organiseren meer als 300 biljoen verdient met Olie . Ook vind ik het een beetje typerend dat Iran zijn raketten bij draait richting Rusland en vanaf dat moment, zijn ze pas gaan praten. Het is zoon Chaos rondom all die landen dat de Overheid heeft ook niet echt tijd voor school plannen, het is heel wat als je land stabiel is in die zone's. Enigste wat ik jammer vind en daar zouden de ouders in moeten sturen, Is dat ze voornamelijk en eigenlijk alleen maar met meiden onderwijs bezig is. Onbewust handelt zij hiermee in een lichte vorm , net als de vijand die ze haat. En nu niet door te zeggen dat mannen beter zijn maar juist door ze op een 2e plaats te zetten. Jongens krijgen hier wel les ... maar wat voor les ...

Seraphina

Saturday, February 23, 2019 Reply

Dat is waar. En jammer genoeg wordt haar boodschap nog niet voldoende gehoord.

TrainHard

Saturday, February 23, 2019 Reply

Mooi Artikel .... jammer dat ze eerst bijna dood moest geraken voor ze deze bekendheid kreeg.

TrainHard

Saturday, February 23, 2019 Reply

meer om haar te beschermen tegen het Stigma van het Feminisme

Seraphina

Saturday, February 23, 2019 Reply

Dank je :-)