Review: in de wildernis van kobie kruger

In de wildernis is een waar gebeurd verhaal, wat zich afspeelt in de bush van Zuid Afrika. De beschrijvingen zijn afwisselend spannend, komisch en verdrietig.

            4ddfa5ddf66c15e35fd447329daaa9eb_1407682

Tags / labels: KobieKruger Kruger wildernis Afrika review

Review: In de wildernis  van Kobie Krüger

De reden voor mij om dit boek te gaan lezen, was het feit dat mijn zus wilde emigreren, naar dat voor mij onbekende land en specifiek naar diezelfde wildernis. Dat had ik misschien beter niet kunnen doen, de spannende gebeurtenissen stellen mij niet echt gerust, maar het is een prachtig boek.

27be1510b0d9f98fffa683ac39433324_1407602

Boekfragment 

“Mijn aandacht werd getrokken door iets van een beweging. Ik richtte mijn zaklantaarn erop en de lichtstraal viel op een deel van een groot, glinsterend, donker gevlekt lijf van een reptiel. Dolzinnig zwaaiend met de zaklantaarn bescheen ik de rest van het toneel: het ‘ding’ had zijn staart in de halfopen lade van mijn nachtkastje, het middendeel kronkelde er bovenop en de rest had zich tussen de spijlen van het hoofdeinde gewikkeld. Het was zo’n bizarre aanblik dat ik even tijd nodig had om te beseffen waar ik naar keek.
‘Kobus!’ hijgde ik. ’Word wakker!’
Als door de bliksem getroffen sprong Kobus op en raakte verstrikt in een laken. Achteruit!’commandeerde hij.
Een overbodig bevel, want ik was al tegen de andere wand gevlucht.”

6e82a00e9853238c850609d9d3f83de2_1407592

Het verhaal

Kobie verteld over haar leven diep in de Afrikaanse bush. Wanneer haar man in 1980, als opzichter wordt aangesteld in een van de meest afgelegen kampen van een nationaal wildpark, verhuist het gezin met 3 kleine kinderen naar de wildernis. Het is een geïsoleerd leven, zonder de luxe van telefoon, winkels, dokters en scholen. Elektriciteit alleen via een eigen generator, die ook regelmatig uitvalt. De naaste buren zijn luipaarden, slangen, nijlpaarden, leeuwen en, hyena's die dekens stelen en schoenen... opeten Wanneer er naar de bewoonde wereld moet worden gereisd is dat een lange tocht. Of wanneer ze de korte route nemen een hachelijk avontuur met een gammel bootje over een rivier vol nijlpaarden en krokodillen. Kobie ontfermt zich over een aantal zieke en verlaten dieren, die ze opneemt in haar gezin. In het tweede deel van het verhaal adopteren ze een leeuwenwelpje, dat anders niet zal overleven. Met het leeuwtje, Leo genaamd, beleven ze leuke en soms ook moeilijke momenten en krijgen ze een hechte band. Er komt een moment, dat hij te groot word en weer terug de wildernis in moet, hoe bereiden ze hem daarop voor en zal hij het redden?  

15d1b81433e5aa8019f546f41ac14811_1407592

Wie is Kobie Krüger

Kobie Krüger werd geboren op een boerderij in Zuid-Afrika in de noordelijk provincie Transvaal. Ze ontmoette haar echtgenoot Kobus op de universiteit van Pretoria. Na hun studie gaan ze in Windhoek, hoofdstad van Namibië wonen en na 3 jaar verhuizen ze weer naar Zuid Afrika waar ze gaan werken in Johannesburg In 1980 krijgt haar man Kobus de gelegenheid om opzichter te worden in het Nationale Kruger Park, waar zij met hun gezin, elf jaar zouden blijven. Tegenwoordig woont Kobie Krüger in Paradise Beach aan de oostkust van Afrika.
In de Wildernis verscheen oorspronkelijk in het engels: The Wilderniss Family, het boek kwam eerst uit in Zuid-Afrika en stond daar maandenlang op nummer 1 in de top 10. Kobie schreef ook "Mahlangeni" en "All Things Wild and Wonderful", deze 2 boeken iets ingekort en samengevoegd vormen The Wilderniss Family.

43974985ef1ecd928a75474a3f3f4c00_1407592

De schrijfstijl

Het boek is vanuit de ik persoon verteld, in een vlotte boeiende stijl. Soms kom je wat Afrikaanse of Tsonga woorden tegen, daar wordt de betekenis wel van uitgelegd. Het is heel levendig beschreven, wanneer je even in het verhaal zit, voel je de spanning en het mysterie van de bush. Je hoort bij wijze van spreken het gras ritselen en voelt de zinderende hitte.

De illustraties

In het midden van het boek vind je een aantal fotopagina’s, de kleurenfoto’s zijn voornamelijk van de leeuw Leo met Kobie of haar gezinsleden. Tussen de teksten vind je op sommige pagina’s prachtige zwart wit tekeningen gemaakt door Karin Kruger, dochter van Kobie.

Gegevens43f7fa5cb295243602e25a9d3a07efe3leeuw.jp

Titel: In de Wildernis
Schrijver: Kobie Krüger / vertaling: Piet Spek
ISBN: 90 443 0161 6
Uitgever: The House of Books
Genre: waar gebeurd verhaal, avontuur
Aantal pagina’s: 382
Gepubliceerd: 2001(Nederlands)
Verkrijgbaar als Paperback voor ± €6,- bij Bruna en beslist.nl en vanaf €4,- bij Bol.com, tweedehands.

Tot slot

Ik heb genoten van dit innemend verhaal en kreeg het gevoel Kobie en haar familie een beetje te leren kennen. Werd meegezogen in het verhaal, durfde soms bijna niet te ademen van de spanning, om verder lezend in lachen uit te barsten en soms een traantje weg te pinken. Al lezend leer je nog wat over huismiddeltjes, planten en dieren en de Afrikaanse cultuur. De opbouw van het verhaal verloopt logisch, zodat je met het gezin meegroeit in de situaties.
Op een heel enkel stukje was er een wat lange uitleg over nieuwe personen in het boek.

Zoals ik aan het begin al schreef, wilde ik middels dit boek wat leren over Zuid Afrika en met name de bush, omdat mijn zus daar wilde gaan wonen. Ik heb veel informatie opgedaan in dit waar gebeurde verhaal, maar het gaf me niet echt een geruster gevoel. Inmiddels woont mijn zus nu ruim 11 jaar in haar wildernis en heb ik al een aantal herkenbare verhalen van haar gehoord. Maar ook heb ik haar daar op gezocht op KuSungula Safari Lodge en het was er adembenemend mooi, de geluiden, de geuren, ze zullen me altijd bij blijven.

En in de wildernis lees ik nu voor  de 8 ste keer......

 

58