Stephen King - Gevangen

Ik ben een grote fan van Stephen King en toen ik zijn nieuwste boek gevangen in de winkel zag liggen, moest ik het dan ook meteen kopen. Als vanouds is het weer een dikke pil. Maar is het ook een goede dikke pil?

 

Gegevens van het boek

 • Uitgeverij: Luitighn
 • ISBN: 978-90-245-3125-7
 • Genre: Thriller/Sci-Fi
 • Aantal pagina’s: 974
 • Publicatiejaar: 2009
 • Prijs: 29,95 (39,95 voor de luxe editie)

 

Over Stephen King
Stephen King staat bekend om zijn horror- en thrillerverhalen. Boeken als Carrie, De Shining, Het en De beproeving zijn grote successen geweest. Veel van zijn boeken zijn verfilmd en hij werkt regelmatig mee aan diverse griezelprojecten. Stephen King woonde in Maine (USA) en veel van zijn boeken spelen zich dan ook in deze staat af. Tegenwoordig woont hij in Florida en zijn nieuwste boeken spelen dan ook veelal af in Florida. Het boek Gevangen had King in 1976 al proberen te schrijven, maar het wilde toen niet. Hij heeft het opnieuw geprobeerd, met de ervaring die hij in de loop der jaren heeft opgebouwd.

Over Gevangen
Van het ene op het andere moment zit er een onzichtbare koepel om het dorp Chester’s Mill. De bewoners uit het dorp kunnen het dorp niet uit en niemand kan het dorp in. Hoe komt de koepel er? En hoe gaan de dorpsbewoners met elkaar om als er niemand van buitenaf is die iets kan ondernemen? Dale Barbera wordt door de president verkozen als leider van het dorp, maar daar is niet iedereen even blij mee en de gemoederen lopen hoog op. Kunnen de dorpsbewoners de koepel weghalen, voordat iedereen is doorgedraaid of uitgemoord?
Personages uit het boek

 

 

 

 •  Dale Barbera (ook wel Barbie): kok van de bar Sweetbrial Rose en ex commandant
 • Julia Shumway: hoofdredacteur van de plaatselijke krant
 • Jim Rennie (ook wel Grote Jim): Eerste wethouder
 • Peter Randolph: Commandant van de politie
 • Junior Rennie: Zoon van Grote Jim en hulpagent
 • Rusty Everett: praktijkondersteuner in het ziekenhuis
 • Joe McClatchey (ook wel de vogelverschrikker): een van de kinderen in het dorp
 • Linda Everett: Agent en de vrouw van Rusty Evertt
 • En nog véél meer.


Fragmenten uit het boek

Toen gebeurden er twee dingen bijna tegelijk.
Het eerste overkwam de bosmarmot. Zo was hij nog heel; zo lag hij in twee stukken. Beide stukken stuiptrekten en bloedden. Barbie bleef staan, zijn kaakgewricht verslapte en zijn mond viel open. Het was o er een onzichtbaar guillotinemes was neergekomen. Dat was het moment waarop vlak boven de in tweeën gesneden bosmarmot het vliegtuig explodeerde.

“Nee, jongen, nee!” riep de soldaat weer en tegelijkertijd hurkte hij aan zijn kant van de Koepel neer en hield zijn gespreide handen omhoog.
Rory negeerde hem opnieuw. Zo gaat dat met grote ideeën. Hij schot. Helaas voor Rory was het een goed schot. De kogel sloeg recht n de Koepel, ketste en kwam terug als een rubberen balletje aan een koord. Rory voelde niet meteen pijn, maar een fel wit licht vulde zijn hoofd zodra de kleinste van de twee kogelfragmenten zijn linkeroog indrukte en zich in zijn hersenen boorde. Het bloed spoot in het rond en liep tussen zijn vingers door. Met zijn handen voor zijn gezicht zakte hij op zijn knieën.


Schrijfstijl
Stephen King heeft een boek geschreven met ontzettend veel personages. Het verhaal wordt dan ook vanuit heel erg veel personages beschreven en om dit te doen heeft King gekozen voor korte hoofdstukken. Dit leest erg prettig. Ondanks de vele personages, blijft het verhaal goed te volgen en is het echt goed duidelijk wie iedereen is. Er zit ontzettend veel spanning in het verhaal, zelfs als je bepaalde dingen al weet van personages. Er wordt nooit teveel verklapt en het boek leest hierdoor als een trein.

Mijn mening
Gevangen van Stephen King is weer een echte King zoals we hem kennen. Veel personages, veel spanning en een bizarre gebeurtenis. Voordat ik begon met lezen vroeg ik me af hoe King het verhaal zou omschrijven. Hij heeft voornamelijk gekozen om te laten zien wat er met mensen gebeurd als ze zijn opgesloten en niemand hen kan helpen. Dit is op een meesterlijke manier gedaan, met politieagenten die niet deugen en dorpsbewoners verkrachten en mishandelen, een wethouder die verslaafd is aan medicijnen en een andere wethouder die berust is op macht. Door de manier van schrijven begrijp je echter als lezer álle dingen die de personages doen. Hoe goed en hoe slecht ze zijn. Hoe en waarom de Koepel er is komt hierdoor minder naar voren, maar dit is absoluut niet storend. Later in het boek wordt hier wel meer mee gedaan. Het verhaal leest als een trein. Het boek heeft bijna duizend pagina’s, maar je bent er echt zo doorheen. Helaas, dit denderende verhaal kent ook een groot nadeel, namelijk het einde. Het is me al vaker bij boeken van King opgevallen dat hij erg slecht is in het schrijven van een goed einde en ook nu was dat het geval. De laatste 150/200 pagina’s waren werkelijk een anti-climax. Gelukkig is de rest van het boek echt geweldig en spookt het door je hoofd als je het eventjes weglegt, maar door het einde kan ik het helaas geen vijf sterren geven. Een aanrader? Ja, zelfs met het fluteinde is dit boek zeker een aanrader.

 

 

101

4 Reacties

Silentdream

Wednesday, February 19, 2020 Reply

De boeken zijn zeker aan te raden! Want ze hebben veel meer te bieden dan de films.

Nils Peters

Wednesday, February 19, 2020 Reply

Ik heb zelf al zijn films gezien, heb een aantal nog op VHS, maar de boeken heb ik nooit als een boekenwurm gevreten, misschien ooit later nog eens...

Silentdream

Wednesday, February 19, 2020 Reply

MuchoBavo: Ja, het boek is allang uit. Het artikel is dan ook een recensie van het boek :)

Kirsti

Wednesday, February 19, 2020 Reply

Ook ik ben grote fan van Stephen King. Ben ooit begonnen met het boek Insomnia en heb daarna bijna al zijn boeken gelezen. Lees absoluut eerst de boeken en kijk dan pas de films. Je eigen verbeelding wordt teveel beinvloed door het zien van de films en dat vind ik erg jammer.