Verhalen die lijken op De Hongerspelen

The Hunger Games ofwel de Hongerspelen is een populaire boekenserie geschreven door Suzanne Collins. Er zijn een aantal verhalen die erg veel lijken op The Hunger Games, dus als je denkt dat de schrijfster origineel is geweest met het verhaal over Katniss en Peeta dan heb je het mooi mis. Ook al worden de verhalen  op een uniek wijze gebracht, stiekem lijken ze toch veel op een aantal andere verhalen waar je in dit volgende artikel achter zal komen.

Mede door de verfilmingen zijn de boeken ook weer erg in trek gekomen, in november van 2013 is de tweede verfilming uitgekomen van de serie genaamd Catching Fire. Hier volgen de boeken en films die overeenkomsten hebben met The Hunger Games. Omdat het een tiener roman is en een trilogie denken mensen meteen aan Twilight maar dit is verre van de waarheid. De Twilight Saga is een heel ander verhaal dan de Hongerspelen en bovendien zijn de hoofdpersonen aantrekkelijker.

Battle Royale

Het geweld en de agressie die voor de rauwe sfeer in het boek zorgde is ontzettend gematigd in de verfilmingen. In de boeken van de Hongerspelen maken de spelers die in de arena meespelen elkaar op gruwelijke wijze af en rennen de kinderen halfnaakt en verloren rond met open wonden. Om een breder fd502f457a7e74ae2d81af0d467277b5.jpgpubliek te bereiken is het geweld in de verfilmingen van The Hungner Games gematigd. Om dit soort concept op een heftigere wijze uitgevoerd te zien moet je het eerste en tweede deel van Battle Royale gaan kijken. Het is een film over een eiland met een aantal deelnemers die elkaar moeten afmaken, de winnaar gaat naar huis met de prijs. De spelers moeten elkaar zien af te maken met allerlei wapentuig en oppassen voor boobytraps. Deze film verheerlijkt het geweld en gaat niet aan de kamp voor brute moorden en slachtpartijen. De Aziatische film vermengt science fiction met fantasy en wordt ook wel science fantasy genoemd. Als je niet tegen bloed en geweld kunt moet je gewoon lekker veilig naar de verfilmingen van De Hongerspelen gaan.

Lord of the Flies

Deze film heeft niet direct zoveel overeenkomsten met The Hunger Games trilogie zoals titels als The Running Man of Battle Royale dat hebben. Toch toont het veel vergelijkingen met het verhaal over Katniss. In Lord of the Flies staat een aantal mensen centraal die moeten overleven nadat ze verongelukt zijn. Het vliegtuig stort neer in de oceaan naast een onbewoond eiland waarna een groep jonge van 981fca9622bfc3dfb7626a965c00f5f3.jpgverschillende leeftijden zo goed mogelijk moeten overleven en wachten totdat ze gered worden. De rest van de professionele bemanning is verdronken waardoor de kids aan hun lot zijn overgelaten en zelf hun zaakjes moeten regelen. Ze moeten wachten totdat er hulp komt en zijn aan elkaar overgeleverd aan elkaar om te overleven. Een aantal van deze jongens geeft toe aan de wildernis waardoor zijn oergevoel omhoog komt. Door de verwildering raken ze de weg kwijt waardoor ze tegen elkaar gaan strijden, hierdoor ontstaat er groepsvorming. Ze maken elkaar stuk voor stuk af net zoals wilde beesten net zoals dat doen en dat doen met elkaar. Door gebrek aan discipline en de autoriteit van een volwassen persoon loopt het fout af met ze.

Life as we Knew it

In de boekenreeks van Life as we Knew it staat de jeugdige Miranda centraal. Ze schrijft in haar dagboek over de bizarre gebeurtenissen waar ze getuige van is samen met haar familie en de rest van de b3b0e7f2b447a917cd8d128d7c81520f.jpgbewoners die op de aarde leven. Als ze vijftien jaar oud is knalt er een meteoor met een rotgang tegen de maan aan waardoor deze dichterbij de aarde komt te staan. In haar dagboek beschrijft de jonge Miranda hoe ze ermee omgaat, de veranderingen zijn immers vrij heftig te noemen want overal breken wereldrampen uit en staan er groepen plunderaars op omdat het balans van de aarde verstoord is. Tussen de tsunami's, het vulkanische as, de aardbevingen en plunderingen moet ze zien te overleven en ja, enkel de 'strong will survive' zoals dat ook geldt in The Hunger Games. Het post apocalyptisch sfeertje van de fictieve dystopia toont vergelijkingen met het land van Panem en haar onderverdeelde Districten. Life as we Knew it vertoont veel overeenkomsten met de trilogie geschreven door Suzanne Collins dus het is de moeite waard om de verhalen eens een kans te geven.

Running Man

Net zoals Battle Royale is Running Man wederom een film die sterk veel wegheeft van het concept en de uitvoering van De Hongerspelen. The Running Man is een spelshow waarin er maar een persoon de0487918ac64cd54754c605dc1161d42e.jpg mogelijkheid heeft om te overleven en dat is door de andere vechters af te maken in een afgesloten arena. Suzanne Collins heeft duidelijk inspiratie geput uit deze oude actie klassieker uit het jaar 1987. Het idee is absoluut een voorloper van het concept van de Hongerspelen te noemen evenals Battle Royale 1 en 2 geïnspireerd is op  de Running Man film. Het is de vraag wanneer Hollywood besluit om van The Running Man een remake te maken. Je dient er wel rekening mee te houden dat deze film al meer dan tientallen jaren oud is en dat spierbundel Arnold Schwarzenegger in de hoofdrol speelt. Het is dus geen tienerdrama maar een hersenloze actiefilm voor volwassenen waarin een aantal gevaarlijke strijders met elkaar op de vuist gaan in een arena.

The Gladiator

The Gladiator is een film van regisseur Ridley Scott. Het is geen directe aanrader die lijkt op The Hunger Games maar je kunt hem kijken om meer informatie in te winnen waar Suzanne Collins het concept van The Hunger Games vandaan heeft. In oude tijden was het een heel normale vorm van entertainment dat er een aantal krijgers het tegen elkaar opnamen in een arena om het volk te vermaken net zoals bij De 890b5ba5602fe22106f0b72c5b220642.jpgHongerspelen het geval is. Denk maar aan de bekendste ruïnes van een arena Het Collosseum dat gelegen ligt in Rome. Ook is het goed om het volk angst in te boezemen naast het aangeboden amusement, als je niet gehoorzaamde werd je 'voor de leeuwen werd gegooid'. The Gladiator laat zien dat vechten in een arena om het volk te vermaken altijd al een bestaand fenomeen is geweest, geef het volk Brood en Spelen is dan ook al eeuwen lang een bekende uitdrukking. Bij films als Battle Royale, The Running Man en The Hunger Games staat een gameshow centraal waarin mensen geforceerd worden om geweld te gebruiken en elkaar te doden in ruil voor entertainment en hun leven. Zo dwingen de leiders macht af en houden ze het volk tevreden door deze gladiatoren in een arena met elkaar te laten vechten.

95